Open repetitie ‘Next’

Op donderdag 19 april mocht ik een exclusief bezoek brengen aan de dansstudio van choreografenduo LeineRoebana in Amsterdam, waar de laatste hand gelegd werd aan ‘Next’. Deze voorstelling zal op maandag 14 mei in de Scalazaal, Traverse, te zien zijn.

Matthias Kadar, chansonnier, componist en musicus, opent deze eerste doorloop voor het publiek, door een prachtig nummer ten gehore te brengen. Zijn warme stem kleurt perfect met de klanken van de akoestische gitaar. De toon is gezet. Het publiek schuift naar het puntje van de stoel. De drie jongste dansers van het gezelschap dragen heel het eerste deel van de voorstelling. De dansers laten zich leiden door de muziek en de muziek laat zich leiden door de dansers. Dit intensieve samenspel is prachtig. Het laat je als bezoeker verbluft achter. Krachtige bewegingen en sterke, mooie lijnen, worden doorspekt met urban invloeden. Breakdance op de chansons van oa. Jacques Brel, Toon Hermans en Ramses Shaffy? Het kan. En hoe! Aan een razendsnel tempo wisselen tal van emoties elkaar af: hunkering en verlangen, humor en een gepaste triestheid, ongeloof en uitputting. Na dit intensieve eerste deel hap je zelfs als bezoeker naar adem.

Een korte pauze. Die is meer dan welkom. Er hangt een intensieve geladenheid in de studio. Een blik op de klok verteld me dat we ondertussen al een uur in de dansstudio zitten. Ik ben verbaasd. Wat kan er veel gebeuren in zo’n korte tijdspanne.

De dansers maken zich klaar voor het tweede deel. Matthias Kadar wisselt zijn akoestische gitaar om voor een elektrisch exemplaar. De vier vaste LeineRoebana dansers staan klaar in het midden van de repetitieruimte. Om deze kleurrijke figuren kan je niet heen. Vastberaden en krachtig stappen ze op hun publiek af. Wat volgt is een razendsnel stuk waarin ingetogen solo’s perfect worden afgewisseld met een energiek groepsdynamica.

Ook al is de voorstelling nog niet helemaal klaar, wanneer ik verbluft de repetitieruimte weer buitenloop, voelt het net of ik iets magisch heb meegemaakt. Voor mij is één ding duidelijk, dit stuk zal niemand onberoerd laten. Zelfs niet diegene die nog nooit eerder een dansvoorstelling bijwoonden.

Anke Pironet
Stagiaire Marketing en Publiciteit

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Activiteiten, Publiciteit. Bookmark de permalink .