Theater Speelhuis klaar voor de toekomst

Eigenlijk is hij al met pensioen: Speelhuisdirecteur Theo Inniger. Maar na de brand is er voor het Speelhuis (en de directeur) werk aan de winkel. Alle voorbereidingen voor het theater in de Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming (OLV) kerk worden nu getroffen. En daarbij wordt ook al voorzichtig gekeken naar een nieuw, definitief onderkomen. Die periode wil Inniger, die in Breda al een nieuw theater bouwde, niet missen.

“Ik heb zelf eigenlijk geen tijd gehad om te rouwen”, vertelt Inniger. “Na de brand moest er veel geregeld worden.” Een heftige periode waarbij het Speelhuis veel hulp kreeg. “Zowel van impresariaten als Kunstkwartier (eigenaar Scalazaal).”

Hoe nu verder?

Toen het resterende theaterseizoen op de rit stond, kwam de volgende vraag: hoe nu verder? Onder meer de gemeente en het theater bogen zich over dit vraagstuk. “Er moest snel een oplossing gevonden worden, want een theater bouw je niet één, twee, drie opnieuw”, vertelt Inniger. Gelukkig was de gemeente goed verzekerd.

Er gingen diverse opties over tafel. Van een opblaastent tot een theater in een noodgebouw. Maar een bestaand gebouw bleek financieel en praktisch gezien de beste optie. Voorwaarden waren onder meer parkeergelegenheid in de buurt, de mogelijkheid om voor vijf jaar te tekenen en ruimte voor aan- en afvoer van goederen. “De OLV-kerk kwam toen in beeld. Ter inspiratie zijn we naar Bergen op Zoom geweest. Daar is al een theater gevestigd in een kerk. We zagen direct de mogelijkheden. En kansen zag architectenbureau cepezed ook. Je moet rekening houden met de mogelijkheden van deze unieke locatie en de kerk in zijn waarde laten.”

Parkeren om de hoek

Theaterbezoekers kunnen straks parkeren in parkeergarage Boscotondo. Vanuit de garage worden ze naar de entree geleid. De kerk wordt uitgebreid met twee bijgebouwen. Het linker bijgebouw wordt gebruikt voor de aan- en afvoer van goederen en voor de artiestenkleedkamers. Bezoekers komen binnen aan de rechterkant van de kerk, in een bijgebouwtje tussen de kerk en de Mariaschool. Het kassagebied en de toiletten zijn hier te vinden. Via de vroegere biechthokjes lopen de bezoekers de kerk binnen. De foyer en het horecagedeelte zijn te vinden onder de tribunes. Die tribunes lopen schuin omhoog, opgesplitst in twee delen. Het hoogste gedeelte kan worden afgesloten, zodat bij kleine voorstellingen een gezellige en knusse zaal ontstaat. “Het voordeel van deze tribune is dat de zichtlijnen altijd goed zijn. Je kunt het vergelijken met een bioscoopopstelling, alleen is deze tribune nog wat steiler. Daardoor kijk je gemakkelijk over het hoofd van degene voor je heen”, vertelt de directeur.

Meer stoelen, beter zicht en groter podium

In het tijdelijke theater kunnen 430 mensen terecht. In theater Speelhuis waren een kleine 400 plaatsen te vinden. Een vooruitgang dus, maar het mag van Inniger over een paar jaar (in het nieuwe theater) nog wel wat meer zijn. “Alleen door een groter toneel en een grotere tribune kun je ook andere en grotere artiesten en shows naar het theater trekken.” Eenmaal op de tribune kunnen bezoekers nog genieten van al het moois dat de kerk te bieden heeft. De beschilderde koepel blijft bijvoorbeeld zichtbaar. De theaterliefhebbers kijken natuurlijk niet alleen naar de kerk, maar ook naar het toneel, dat iets groter is dan voorheen. “Wat ook prettig is voor ons theater, is dat de akoestiek zeer goed is.”

Maar er zijn uiteraard niet alleen voordelen te benoemen, er moesten ook concessies worden gedaan. “De foyer is wat kleiner dan voorheen. We hopen dat dat in een definitief theater anders is. Mensen vragen zich wel eens af of het realistisch is om een groter theater te bouwen. Omdat Eindhoven op een steenworp afstand ligt. Maar uit onderzoek blijkt dat we genoeg publiek kunnen trekken uit de Peel, een gigantisch gebied.”

Benefietvoorstelling

Voor de komende vijf jaar zit het theater in ieder geval goed. “Voor alle duidelijkheid, het wordt echt een volwaardig theater. Niet te vergelijken met het tijdelijke gebruik van de Gaviolizaal tijdens onze vorige verbouwing. Hier kunnen mensen genieten van een avondje uit in een hele bijzondere ambiance. De eerste voorstelling staat gepland op 10 januari. We willen ook graag een benefietvoorstelling houden. Lokale artiesten treden dan op en ik hoop dat het koor van de kerk en de organist een bijdrage leveren. De giften gebruiken we om iets bijzonders voor het theater te kopen, bijvoorbeeld een vleugel. Zo is het theater snel ‘van’ de bezoekers en voelt het weer als thuis.”

Benieuwd naar de vorderingen? www.theaterspeelhuis.nl

Tekst: Koen Chatrou

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Directeur. Bookmark de permalink .