Man alleen (deel 1)

Eigenlijk wilde ik wat schrijven over de hoogtepunten van het komend seizoen. Maar omdat dat er nogal veel zijn, dacht ik: Ik beperk me tot die van oktober. Maar heel oktober lijkt wel één groot hoogtepunt. Mijn lijst van voorstellingen die ik graag wil zien omvat meer dan de helft van alle voorstellingen van deze maand.  Daarom ga ik het maar hebben over de mannen die de komende weken in hun eentje ons podium beklimmen. De komende vijf woensdagen kun je ze in ons theater vinden. En daarnaast komen er nog twee op andere dagen. Over de eerste vier vertel ik nu, de anderen volgen later.

Slaaf
Het begint al meteen goed. De 1e woensdag staat Jack Wouterse op het toneel. Hij neemt je mee in de hel die verslaving heet. Puttend uit eigen ervaring en de ervaringen van Jack Wouterse schreef Oscar van Woensel een tekst en Raymond van den Boogaard (NRC) schreef daarover: “Een briljant verslag. De tekst van Oscar van Woensel is van een grote poëtische zeggingskracht en Wouterse brengt hem zo goed, dat je bang voor hem zou worden.” Ik ben vooral heel benieuwd in hoeverre ik stiekem toch stukken van mezelf herken. Ik drink niet, rook niet en heb nooit drugs gebruikt. Maar deze voorstelling gaat over zoveel meer en zijn we ergens niet allemaal een beetje slaaf?

Droge humor
dg_20131010_3016620131010-kasDe tweede woensdag is de beurt aan Ton Kas. Sinds hij zijn programma met de beste moppen in de theaters speelt, verschijnt hij met enige regelmaat in DWDD. Daarvoor was hij vooral bekend als acteur in ’t Schaep en Hertenkamp en speelde hij in verschillende Nederlandse films. In het theater speelt hij een geweldig programma voor de liefhebber van gortdroge, flauwe en snoeiharde moppen.

Pastoor
De derde woensdag kruipt Helmert Woudenberg in de huid van pastoor-deken Joep Haffmans. Deze pastoor is nu niet bepaald het toonbeeld van de katholieke kerk. En zoals bij veel van zijn solovoorstellingen, vertelt hij het verhaal zonder daarbij een oordeel te geven. Dat mag u als toeschouwer zelf doen. Eerder speelde hij ‘Fortuyn’ over het leven van de politicus Pim Fortuyn, ‘Waterman’ over de Joodse man Hatty Waterman  en ‘Übermensch’ over het leven van Adolf Hitler. Hier een filmpje over zijn voorstelling God Vergeeft. Ik wil wel weten tot welk oordeel ik zelf ga komen!

Normale mensen
sm_apr04_kz_one_man_show_-f-_david_cohen_de_lara_pf_nieuwRonald Snijders (onder andere bekend van ‘Rambam’, ‘Wat als?’ en ‘De Staat van Verwarring’) komt met een voorstelling speciaal voor normale mensen. Ronald Ockhuysen in Het Parool: ‘Zijn show – hij is gastheer, zanger, danser en journaallezer tegelijk – is een alibi om de media te parodiëren en aan de lopende band grappen te maken. (…)Het mooiste aan One Man Show is de vanzelfsprekend waarmee de theaterbezoeker meegaat in deze fantasie. Snijders heeft geen fratsen nodig. Hij is een illusionist met woorden.’

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .