Toneel

De afgelopen maanden heeft er hier in het theater al menig acteur op het podium gestaan. Ik schreef al eerder over de mannen die alleen het podium beklommen, maar daarnaast hadden we ook wat gezelschappen op bezoek. Ik heb ze persoonlijk niet allemaal voorbij zien komen, maar een aantal wel en elke keer geniet ik er weer van.

Intieme setting
33Ik vind het bewonderenswaardig hoe iemand je mee kan nemen in een verhaal of in een karakter. Meestal ben ik een paar minuten na aanvang al vergeten dat ik in een theater zit. Zeker bij een intiemere setting. Zo zaten wel bij Helmert Woudenberg met een select gezelschap op het toneel. Achter ons was het doek gesloten. En Helmert veranderde in pastoor Joep Haffmans.

Overtuigend
show_imageZowel hij als Porgy Franssen als Theo van Gogh irriteerden me. Heel even vergat ik dat het niet de acteurs waren die me irriteerden maar dat het de karakters waren die zij speelden. Die pastoor en Theo hadden, zacht uitgedrukt, hun mindere kanten en de acteurs wisten dat zeer overtuigend te brengen.

Bewogen leven
Datzelfde gold trouwens net zo goed voor de hoofdrolspelers in De Zwarte Ruiter van St. Genesius. Ik begon me daar toch af te vragen waarom iemand in het leven bepaalde keuzes maakt. Waarom mensen worden zoals ze zijn, werd in Moesson heel mooi duidelijk. Daar zag je drie mensen die een zeer bewogen leven achter de rug hebben en daar de gevolgen van ondervinden.

Middenin
Wanneer ik toneel zie, word ik daar in meegesleept. Ik wil de karakters begrijpen, of ik wil gewoon een stukje meewandelen in hun leven. Als ik een film zie of een serie op tv heb ik dat veel minder. Ik vermoed dat het scherm dat ertussen zit, een soort afstand creëert. In het theater zit je er, ook al zit je op het balkon, veel meer middenin. Je ziet niet alleen de emoties die gespeel d worden, je voelt ze ook.

Stoner
stonerDeze week staat het stuk Stoner in het theater, naar het boek van John Williams. Ik ben heel benieuwd wat ik aan het eind van de avond van de hoofdpersoon zal vinden. Vind ik het inderdaad een weinig opzienbarende man of zie ik vooral de man die zich staande probeert te houden in een moeizaam leven?

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .