Rebel

Afgelopen week sloot Leon van de Zanden bij ons in het theater zijn officiële theatertournee af. Anderhalf jaar lang speelde hij deze voorstelling, en dan ineens is het over. Ik vraag me dan af hoe dat voelt. Want het is niet alleen de speelperiode die je afrond, daar ging natuurlijk ook nog een hele periode aan vooraf waarin het programma tot stand kwam.DSC_5378

Idee
Het begint allemaal met een idee. Je wilt iets vertellen aan je publiek, of je wilt iets laten zien. Het maakt niet uit waar het mee begint, maar je weet dat je toe wilt werken naar een avondvullende voorstelling. Dat moet bedacht worden, geschreven, gerepeteerd, aangepast, nog meer gerepeteerd, bijgeschaafd en nog meer gerepeteerd. Vervolgens moet het gespeeld worden in de theaters. Tijdens de eerste keren spelen merk je pas echt of wat je wilt vertellen ook overkomt bij het publiek.

Kennismaking
Rebel is een voorstelling die anders was opgezet dan Leon’s eerdere programma’s. Deze keer werkte hij samen met een scenarioschrijver. Dat deed hij nog niet eerder. Toch is ook dit weer een heel persoonlijk programma geworden. Leon speelde dan misschien niet zichzelf, maar het verhaal had duidelijke linken met zijn eigen belevingswereld.
Ik kan me voorstellen dat Leon zichzelf meer dan eens is tegengekomen op dat podium. Dat zal niet altijd makkelijk zijn geweest en het heeft waarschijnlijk ook invloed op de manier waarop hij zijn voorstelling speelde. Ik heb de voorstelling twee keer gezien en heb het idee dat zowel Leon als de voorstelling in die tijd gegroeid zijn. Dat ze als het ware dichter bij elkaar gekomen zijn.DSC_5353

Proces
Hij maakte in die periode dus een proces door. En niet alleen met zichzelf, ook met zijn team. En dan opeens is dat over. Kijkt hij dan met een tevreden gevoel terug op een mooie periode? Gaat hij het applaus en de mensen om zich heen missen? Of heeft het misschien allemaal precies lang genoeg geduurd en kijkt hij al weer vooruit naar de nieuwe plannen? Ik hoop in ieder geval dat laatste want ik wil heel graag weten wat er in zijn hoofd omgaat en hoe hij dat vorm gaat geven in een nieuwe voorstelling.

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .