Annie M.G. Schmidt

We kennen haar bijna allemaal wel. Wie is er als kind niet voorgelezen uit Jip en Janneke? En van veel van haar kinderboeken zijn films en theatervoorstellingen gemaakt. Maar Annie M. G. heeft nog veel meer geschreven. Ze schreef liedteksten, musicals, programma’s voor radio en televisie en ze maakte zelfs deel uit van een cabaretgroep.Juliana-klein

Toneel
Maar ze schreef ook toneel. Ze wilde graag meer toneel schrijven. Alleen merkte ze dat ze het best schreef als ze in opdracht schreef. Als ze wist voor wie ze schreef ging het haar veel gemakkelijker af. Helaas bleven de opdrachten uit. Totdat er “een hofdame of zoiets” langskwam met de vraag of een stuk wil schrijven voor het toneelclubje van koningin Juliana en haar Leidse studievriendinnen.

Tumult
Die studievriendinnen hadden namelijk het idee opgepakt om het oude toneelclubje weer nieuw leven in te blazen na een tumultueuze periode op Soestdijk. De periode van de Greet Hofmans-affaire  lag net achter de rug en er werd vermoed dat Prins Bernhard daarmee de aandacht van zijn buitenechtelijke affaires wilde afleiden.

Wilde ideeën
En juist Annie M. G. ging dat stuk schrijven. Zelf vond ze het een komische gedachte dat ze de koningin kon laten doen wat ze wilde. De wildste ideeën heeft ze laten varen maar uiteindelijk schreef ze toch een stuk over een biochemicus die nooit thuis is en een minnares heeft. Op dat moment was het nog geen algemene kennis dat Prins Bernhard wel eens zijn boekje te buiten ging en de vraag is dan ook of Annie M. G. hiervan op de hoogte was

In “Annie M. G. op Soestdijk” wordt het stuk dat ze schreef als ‘stuk in stuk’ opgevoerd en daarmee krijgt u ook een blik achter de schermen van Soestdijk aan het eind van de jaren vijftig.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .