Spijkers

Binnenkort kom Joost Spijkers naar ons theater. Op zijn poster prijkt hij met om zijnJoost Spijkers & band - SPIJKERS - klein formaat nek een stropdas gemaakt van spijkers. De stropdas werd speciaal voor hem gemaakt en hangt inmiddels bij hem thuis aan de muur. De poster zorgt voor een prikkelend beeld. Het doet mij denken aan een moderne variatie op de doornenkroon. Ik snap de link met zijn achternaam en het maakt mij benieuwd of de voorstelling net zo prikkelend zal zijn.

Balkanblues
Joost brengt de Balkanblues in het Nederlands. Hij zingt over de liefde, het verlangen en de melancholie. Zijn band, bestaande uit een aantal topmuzikanten, begeleid hem daarbij. Als je wilt weten wat je kunt verwachten van deze voorstelling en  een beetje rondzoekt op internet, kom je dergelijke teksten tegen. Er wordt geschreven over zijn jeugdliefde op afstand en dat hij haar verloor aan de Balkanoorlog. En dat zij hem cassettebandjes stuurde met haar favoriete muziek.

Wereldband
Ik lees over zijn leven en over de invloeden die zijn familie en de Balkan op hem hadden. Ik lees waar de liederen die hij gaat zingen over gaan. En ook weet ik inmiddels dat een deel van zijn band ook deel uitmaakt van de Wereldband en dat zijn tekstschrijver Spijkers 01ook samenwerkte met Gerard van Maasakkers.  Niet de minsten dus wat tekst en muzikaliteit betreft, komt het deze avond allemaal zeker goed.

Verlangen
Maar wat de Balkanblues nu precies is, wordt niet helemaal duidelijk. Dat geeft ook niet, want mij heeft het in ieder geval nieuwsgierig gemaakt. En weten wat de Balkanblues precies is, is denk ik ook niet het punt. Ik krijg het gevoel dat je deze muziek moet ervaren. Dat je de liederen, de teksten, de klanken moet beleven. Dat je het verlangen en de melancholie moet voelen. Dat je je door Joost en zijn band moet laten meeslepen in zijn herinneringen, in zijn leven. Zodat het vervolgens bijna jouw eigen herinneringen worden. En dat je zelf weer gaat verlangen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .