Matthäus Passion

Vroeger bij ons thuis werd er wel eens een klassieke plaat opgezet. Voornamelijk op zondag. Voordat we op bezoek gingen bij oma. Zo herinner ik het me in ieder geval. En rond Pasen werd er vast wel eens een stukje van de Matthäus Passion opgezet maar we hebben nooit op vrijdagmiddag  gezamenlijk drie uur voor de televisie gezeten. Laat staan dat we naar een uitvoering ervan zijn geweest.

Elektrische gitaar
De eerste keer dat ik een uitvoering hoorde was in 2003. En heel toevallig betrof dat de uitvoering van Egon Kracht. Volledig instrumentaal, een stukje korter dan het origineel en met hier en daar een scheurende elektrische gitaar. Voor mij was dat een heel fijne kennismaking. De gedachte dat luisteren naar Bach eigenlijk een beetje saai was -deze gedachte is denk ik ontstaan op de klassieke-muziek-zondagochtend thuis- werd deze avond volledig onderuit gehaald.

Zappa
Egon Kracht kende ik in die tijd alleen maar als de bassist van Maarten van Roozendaal en ik wist inmiddels dat hij ook bezig was met een project rondom de muziek van Frank Zappa, maar dat is allebei nog al wat anders dan een bewerking van de Matthäus Passion. Ik had dus niet echt een idee wat ik er van kon verwachten. Maar het is me zeker niet tegengevallen. In de jaren erna deed ik erg mijn best om op zoek te gaan naar theaters waar deze versie werd uitgevoerd.

ContrabasEgon
En ieder jaar was het weer anders, en ieder jaar was het weer mooi. Zo waren er uitvoeringen met een Hammond orgel en zag ik een uitvoering met Carel Kraayenhof op bandoneon. Maar altijd weer met viool, rieten, trompet, gitaar, marimba en natuurlijk met Egon zelf op contrabas. Deze keer komen ze met zijn zessen. In deze samenstelling zag ik het nog niet eerder en dus ben ik weer benieuwd.

Kerk
Dit jaar wordt de Matthäus Passion in deze versie maar vijf keer uitgevoerd. We mogen ons dus zeer gelukkig prijzen dat een van die voorstellingen in ons theater plaatsvindt. En wat is er nou mooier dan luisteren naar een passie in een theater dat ooit een kerk was?

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .