Leger

Het inspirerende  van toneel vind ik dat het je meeneemt naar een andere wereld. Een wereld waar je zelf deel van uit zou willen maken, of waar je juist niet aan deel zou kunnen, willen of durven nemen, een wereld die ver buiten je bereik ligt, een wereld die onmogelijk te bezoeken is.

SoldatenlevenRoTheater-Leger-Liggend
Komende donderdag is dat ook weer het geval. Gijs Naber neemt ons mee naar een wereld die hem fascineert. Hij vroeg zich af waarom jongeren zich laten verleiden tot een soldatenleven. In het toneelstuk Leger speelt hij een soldaat die terugkeert van een vredesmissie. Maar hier kan hij niet meer aarden.

Aandacht 
Het zal geen gemakkelijke avond worden, maar het is wel een verhaal dat aandacht verdiend. Want wat Berk (Gijs Naber) meemaakt is het verhaal van vele veteranen. Het is een verhaal waar we de ogen niet voor moeten sluiten.

Vredesmissie
Wellicht is het ook een verhaal wat ons als kijker aan het denken zal zetten. Want hoe graag we ook zouden willen dat het niet zo is, de kans ik erg groot dat er in de toekomst nog menig vredesmissie uitgevoerd zal worden. En wat als onze (klein)kinderen dan aangeven daar aan deel te gaan nemen?leger1

Het voordeel van toneel is dat het niet echt is. Na afloop van de voorstelling zou je het hele verhaal naast je neer kunnen leggen en het zien als alleen maar een mooi verhaal dat je gezien hebt. Maar ik vermoed dat je dat met dit verhaal niet toe zult laten en dat het verhaal van Berk nog enige tijd na zal echoën in je hoofd.

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .