Happy Birthday Mammie

Raymonde de Kuyper en Raymond Thiry komen naar ons theater. In eerste instantie zeiden de namen mij niet zo veel maar toen ik de foto’s zag begon het langzaam te dagen. Ik ken ze van tv, van Roos en haar mannen. Van de roze koeken bij de VPRO. En hem ken ik ook van Alex D’Electrique. Maar dat is van veel langer geleden. Dat zal eind tachtiger jaren zijn geweest toen ze kwamen optreden op de middelbare school waar ik zat.

Vervreemdend
Zowel Alex D’Electrique als Roos en haar mannen waren lichtelijk vervreemdend. En als ik kijk naar de foto’s van deze voorstelling, vermoed ik dat dat bij deze voorstelling ook het geval zal zijn. Ik houd daar wel van. Dat ik naar buiten loop met het gevoel dat er nog een andere werkelijkheid zou kunnen bestaan. Maar dat die dan toch wel raakt aan mijn eigen werkelijkheid.

855-7177-Happy Birthday Mammie_Raymonde de Kuyper_Raymond Thiry_foto Joost de Haas_webSamenspelen
Daarnaast ben ik benieuwd naar de chemie tussen de twee acteurs. Ze hebben in het verleden al veel samen gespeeld en zijn in die zin ook goed op elkaar ingespeeld. In een interview geeft Raymond ook aan dat hij al ja zei tegen de rol zonder te weten waar het over ging omdat hij graag weer met Raymonde wilde samenspelen. En omdat ze elkaar goed kennen durven ze kritisch te zijn naar elkaar waardoor er juist nieuwe dingen ontstaan.

Intense relatie
De voorstelling zelf gaat eigenlijk ook over de intense relatie die je met anderen kunt hebben. Een echtpaar dat elkaar door en door kent en dat in hun nukkigheid heel erg van elkaar verschilt. Een echtpaar waarvan je je wellicht af gaat vragen hoe ze het al die jaren met elkaar uit hebben kunnen houden. Zijn het de alledaagse irritaties waar ze elkaar in vinden? Of is de afwezige (schoon)moeder misschien de verbindende factor?

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .