Hoe mooi alles

kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen
en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen.
Deze dichtregels kende ik wel. Geen idee hoe ik ze heb leren kennen. Misschien vroeger in de Nederlandse les, maar ik denk dat het aannemelijker is dat ik ze later pas ergens gelezen heb. Ik heb alleen heel lang niet geweten wie deze mooie woorden geschreven had. Dat het Leo Vroman was, daar ben ik pas na zijn dood achter gekomen.
Leven
Degene die mij dat deed beseffen was Frans van Deursen. Ook hij ontdekte Vroman pas toen er definitief geen nieuwe gedichten meer door hem geschreven zouden worden. Frans van Deursen werd267-6668-Hoe Mooi Alles - Copyright Piek - staand geraakt door zijn werk en besloot dat een aantal van de gedichten het verdienden om op muziek te worden gezet. Daar werd vervolgens dan weer een bundel met cd van gemaakt en die kreeg ik in mijn bezit. En afgelopen zaterdag had ik het genoegen bij de een uitvoering van dit project aanwezig te zijn. Frans zorgde ervoor dat de gedichten van Leo Vroman voor mij gingen leven. Dat de man zelf weer een beetje ging leven.
Bewogen
Leo Vroman was veel meer dan een dichter. Daar ben ik inmiddels ook achter. Hij was ook schrijver, tekenaar, schilder, bioloog en hematoloog. Hij heeft een zeer bewogen leven achter de rug maar ook tijdens de moeilijke perioden was er altijd de liefde. Of het verlangen naar de liefde. Het hopen dat zijn grote liefde nog in leven zou zijn. En tegelijkertijd hoopte zijn geliefde Tineke precies hetzelfde over hem.
Liefdevol
Nu ik enkele van zijn gedichten heb leren kennen en ik hier en daar kort over zijn leven gelezen heb en fragmenten uit de documentaire over zijn leven gezien heb, ben ik heel erg benieuwd naar de man achter deze woorden. En als ik de recensies mag geloven is het Kees Hulst zeer goed gelukt om samen met Esther Scheldwacht gestalte te geven aan dit liefdevolle koppel.

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .