Paramaribo – Texel

Als je leven plotseling op zijn kop staat, kan het helpen om alles eens van een ander standpunt te bekijken. En wellicht hebben de dames in dit stuk ook die intentie gehad op het moment dat ze besloten om naar de andere kant van de wereld te reizen. Letterlijk afstand nemen van de situatie waar je je in bevond.

Eigenaardigheden
Als je dat doet kun je kijken naar de eigenaardigheden van jezelf en de wereld om je heen. En als je dan iemand tegen komt die dezelfde reis in tegengestelde richting maakt dan kan dat een mooie confrontatie opleveren. En ik heb het idee dat dat is wat we te zien krijgen in deze voorstelling.

Paramaribo-Texel, Jette Derlagen,Rudolphi Producties

Herkennen
Ik hoop dat het verder gaat dan de cliché-tegenstellingen tussen de twee culturen en de overduidelijke overeenkomsten in de levens van de twee dames. Dat we een mooi beeld voorgeschoteld krijgen over de levens van twee mensen. Dat, ook als we zelf nog geen groot verlies hebben meegemaakt in ons leven en geen verre reizen hebben gemaakt, we toch onszelf voor een deel zullen herkennen.

Nieuwsgierigheid
Want dat is toch wat ik het mooist vind aan theater. Zonder hele hoge kosten kun je de wereld over reizen. Je leert er nieuwe mensen kennen en leert over hun levens. En daarmee verrijk je dan weer je eigen leven. Omdat je dingen te zien en te horen krijgt die je nog niet eerder zag maar die je ergens toch wel bekend voorkomen. En dat voedt dan weer de nieuwsgierigheid naar nog veel meer moois. En gelukkig is er nog veel moois te beleven op deze wereld. Zowel binnen als buiten het theater.

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .