Combineren

Zo nu en dan kom je mooie combinaties tegen. Dat je meteen door hebt dat het geheel meer is dan de som der dingen. Terwijl je van te voren misschien wel dacht dat die twee dingen niet zo goed samen zouden gaan. Ik hou daar wel van. Het levert mooie verrassingen op.

Een accordeoniste en een violiste
Want wie zou van te voren kunnen bedenken dat een conservatoriumstudente en een industrieel ontwerpster een leuk duo zouden kunnen vormen? Of een accordeoniste en een violiste? Of een jongedame uit Houten en een uit Noorwegen? Maar het combineert allemaal juist heel fijn. Het leverde het duo Maartje en Kine op.

Een wip en een autoband
Combinaties kunnen natuurlijk ook uit meer dan twee elementen bestaan. Een meester in het combineren was Rube Goldberg. Hij bedacht ingewikkelde machines om eenPersfoto-MaartjeKine-700x692simpele taak uit te voeren. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de kettingreactie-opstellingen. Je kent ze wel: een balletje rolt over een rails en valt op een wip. Vervolgens slaat de wip om en tikt daardoor tegen een autoband die daardoor in beweging komt. En dat gaat op die manier dan nog heel lang door.

Grieg en Glass
Vervolgens kun je combinaties weer combineren. En als je bovenstaande voorbeelden samenvoegt ontstaat er het theaterprogramma De Goldbergmachine. In dit programma worden verhalen over uitvindingen gecombineerd met muziek en grappen. Er komen volksmuziekarrangementen langs maar ook composities van Grieg en Philip Glass. En deze muzikale meiden die samen ongeveer tien verschillende muziekinstrumenten bespelen, hebben zelf hun bewegende decor ontworpen en gebouwd.

Humor en muziek
Al met al een opeenstapeling van niet echt voor de hand liggende combinaties. Maar volgens mij wel een hele leuke. Humor en muziek zijn, vind ik, een heel fijne combinatie voor een avond uit.

Sigrid C. Degenerkaarten

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .