Rottumerplaat

Ongeveer 10 vierkante kilometer grond helemaal bovenaan Nederland met daarop twee gebouwen. Tegenwoordig verblijven daar alleen van ongeveer half april tot half augustus twee vogelwachters en bij hoge uitzondering komen er vrijwilligers om de natuur te inventariseren. Want de natuur die is daar wel heel duidelijk aanwezig. Het eiland is een belangrijk rust-, broed-, en voedselgebied voor vogels.

Vogelwachter
Had ik heel wat meer van de natuur geweten, dan had ik wel een seizoen vogelwachter willen zijn op Rottumerplaat. Denk ik. Ik hou van stilte zoals je die in de natuur vindt en ik vind het helemaal niet erg om langere tijd alleen te zijn. Ik houd mezelf graag voor dat ik op een dergelijke plek tot rust zou komen en tot creatieve processen zou kunnen komen. Maar ik heb het nog nooit echt ervaren dus ik heb niet echt een idee wat het met me zou doen.

Wolkers
Jan Wolkers verbleef er van 17 tot 24 juli in 1971. Dat was voor het radioprogramma “Alleen op een eiland – Dagboek van een eilandbewoner”. Dagelijks had hij contact met dat radioprogramma voor een kort verslag en verder was er geen contact met de buitenwereld. Jan beleefde het als een avontuur en werd er een echte waddenliefhebber.

Bomans
Een week eerder verbleef Godfried Bomans op het eiland voor datzelfde programma. Zijn beleving ervan was heel anders. Hij kon niet tegen het geschreeuw van de meeuwen en het geluid van de wind tegen zijn tent. En ’s nachts lag hij wakker en kreeg last van angstaanvallen. En aan het eind van zijn verblijf daar werd hij ook nog eens ziek.

Confrontatie
Persoonlijk denk ik dat ik wat dit betreft meer lijk op Wolkers, maar tegelijkertijd besef ik ook dat er maar een dunne scheidingslijn zit tussen de twee bovenstaande ervaringen en dat een verblijf daar makkelijk uit kan draaien op een grote confrontatie met jezelf en je zeer beperkte omgeving. Op 10 vierkante kilometer kun je dan niet veel. En vluchten van jezelf al helemaal niet.

Herinneringen
Het mooie van het leven is dan wel weer dat ook nare ervaringen tot mooie dingen kunnen leiden. Zo zijn de opnames van de radio-uitzendingen in 2006 als luisterboek op cd verschenen en nu is er dan een mooie voorstelling gemaakt met als uitgangspunt die week van Bomans op Rottumerplaat waarbij je via zijn herinneringen kennis maakt met de man achter al de literaire kunstwerkjes.

kaarten

Sigrid C. Degener848-6403-HummelinckStuurmanTheaterproducties_Bomans_fotoPiek_horizontaal

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .