Een reden om op te staan in de ochtend

Of nog iets diepgaander: Een reden om te zijn.
Dat is waar Ikigai voor staat. Sommige mensen weten dat al als ze geboren worden, anderen zijn er hun hele leven naar op zoek. Of misschien zou je kunnen stellen dat iedereen het weet bij zijn of haar geboorte maar dat een grote groep mensen het vrij snel weer vergeet en er vervolgens weer naar op zoek gaat.

tmb_multimedia793__0webKik%20-%20Angela%20Groothuizen%20-%20IKIGAI%20-%20fotograaf%20-%20Nick%20van%20Ormondt%20%20staandAngela gaat er in haar voorstelling op in. Hoe vind je je Ikigai, en wat nou als je er nooit achter komt? Wat nou als de enige drijfveer in je leven is dat de hypotheek betaald moet worden? Is het nodig in je leven om je Ikigai te vinden? De avond wordt eigenlijk een korte zoektocht waarin je niets te verliezen hebt. Want ook als het je niet helpt in je zoektocht, heb je in ieder geval een mooie avond gehad.

Mijn Ikigai werd me duidelijk op het moment dat ik vanuit mijn werk een loopbaantraject inging. Daar werd me gevraagd om een uitgebreid cv te maken. Dat hield in dat ik voor alle opleidingen en cursussen die ik ooit had gevolgd, vragen moest beantwoorden als: waarom ben je dit gaat doen, waarom ben je gestopt, wat vond je het leukst, wat het minst leuk en wat deed je om het leuker te maken voor jezelf.

Toen ik al die vragen had beantwoord, was voor mij de rode draad meteen duidelijk. Alle opleidingen die ik deed, maakte ik voor mezelf leuker door me bezig te houden met extra activiteiten die te maken hadden met theater en met schrijven. Als er nog geen schoolkrant of studentenblad was, dan zorgde ik er wel voor dat dat er kwam. En als er ook maar iets werd georganiseerd wat met theater te maken had, dan was ik er bij betrokken.

Dat ik in dit theater kan en mag bijdragen is voor mij dus ideaal. Het is heerlijk om een plek te hebben waar je Ikigai tot zijn recht komt. Dat gun ik iedereen.

 

Sigrid C. Degenerkaarten

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .