De schoolbanken

Wat is dat toch, dat als een leerkracht ziek is en vervangen wordt, er altijd geprobeerd moest worden om de vervanger ook weg te krijgen. Of aan het huilen. Het gebeurde in mijn tijd, het gebeurt nu nog steeds en in de tijd van Bint gebeurde het ook al. Het is dus een verhaal van alle tijden dat komende vrijdag in ons theater te zien is.

Het boek kennen we bijna allemaal wel, het heeft op menig boekenlijst geprijkt. Want als je voor school een boek moest lezen was het natuurlijk wel zo leuk om over een school te lezen. En dan vooral een school die nog veel erger was dan die waar jij je dagen doorbracht. Zou dat de reden zijn dat de docenten dit boek nog steeds op de lijst zetten? Dat de leerlingen kunnen lezen dat het eigenlijk allemaal wel mee valt?

876-8256-bint_hummelinckstuurman_fotobenvanduin_5_webPersoonlijk ben ik wel benieuwd hoe dit boek vertaalt wordt naar het toneel. Je hebt voldoende acteurs nodig om een idee te creëren dat er een klas is. En speelt het hele verhaal zich af in de klas of zullen er ook decorwisselingen zijn? Wanneer je het boek leest, zullen de bijbehorende beelden zich als vanzelf in je hoofd vormen, tenminste bij mij is dat zo. Maar op een toneel zul je daar toch wel wat decorstukken voor nodig hebben.

Dat vind ik ook altijd het mooie van theater. De ontwerpers van het decor zullen veel overbodige zaken weglaten vanwege het praktische aspect. Het hele decor zal aan het eind van de avond weer in een wagen geladen moeten worden en op weg gaan naar een volgend theater waar het ook weer in korte tijd opgebouwd moet worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je zowel de scenes in de klas als de scenes buiten kunt spelen zonder dat er steeds maar met schoolbanken geschoven moet gaan worden?

Bij deze voorstelling is er voor een creatieve oplossing gekozen zodat er zonder al te veel moeite geschakeld kan worden.

bestel

 

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .