Vrouwenvriendschap

Vier vrouwen die er samen een paar dagen op uit gaan. Dat lijkt een leuk plan maar zodra er sprake is van een toneelstuk, weet je al dat er iets staat te gebeuren. Vrouwen onderling, daar kun je wel wat mee als scenarioschrijver. Zo heb je op tv bijvoorbeeld de Gooische Vrouwen, Desperate Housewives, Orange is the new Black en natuurlijk Sex and the City.

In de klassieke toneelstukken is vaak maar weinig ruimte voor vrouwenrollen en daarom heeft onder andere Peer Wittenbols het op zich genomen om nieuwe stukken te schrijven waar vrouwen een prominente rol in spelen. Winterbloemen is daar een voorbeeld van. Hierin zet hij vier heel verschillende vrouwen neer.

Winterbloemen,
door:Suburbia

Gelukkig zijn niet alle vrouwen hetzelfde en zijn veel van deze verhalen zo geschreven dat je er vooral die vervelende collega, dat aparte kind uit je klas vroeger of die opdringerige buurvrouw in herkent. En stiekem herken je hier en daar ook wel wat trekjes van jezelf. Maar jij bent natuurlijk lang niet zo erg!

Vier mannen die er samen een paar dagen op uit gaan, dat is vast en zeker een heel ander verhaal. Mannen gaan onderling heel anders met elkaar om. Wat ik er van mee krijg is dat ze vaak directer zijn en minder woorden nodig hebben om een onenigheid op te lossen. En dat als het goed is, het ook inderdaad goed is, en er niet veel later nog weer op teruggekomen wordt.

Wat dat betreft zou ik het wel interessant vinden als Peer Wittenbols ook een mannenversie van dit verhaal zou schrijven. Zou daar een mooi toneelstuk van te maken zijn, of is het dan na een half uur al afgelopen?

bestel

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .