Stof tot nadenken

Hoe maak je eigenlijk een voorstelling? Het lijkt me dat je dat op verschillende manieren aan kunt pakken. Binnen het toneelgenre zijn er natuurlijk een aantal bestaande teksten beschikbaar. Toneelstukken kun je in hun originele vorm uitvoeren, of in een bewerking. Boeken en films kunnen geschikt zijn om een toneelbewerking van te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets nieuws te maken.

We hebben hier wel vaker nieuwe stukken op het podium staan en ik heb daar ook wel al eens over geschreven. Vaak zijn dat dan fictieve verhalen die speciaal geschreven zijn voor een bepaalde groep acteurs of juist met een bepaalde doelgroep in het achterhoofd. Lucas de man maakte eerder ook al eens iets voor een specifieke (maar niet uitsluitend deze) doelgroep.

Voor de voorstelling Wij, Varkenland ging De Man een maand lang op stage bij verschillende varkensboeren. Daarnaast interviewde hij bankiers, veeartsen en andere beroepsgroepen die met de varkensboeren te maken hebben. Met al deze informatie schreef hij vervolgens een verhaal waarin hij de varkenswereld als metafoor gebruikte voor onze huidige veranderende wereld en op zoek ging naar zijn rol daarin. Hij speelde de voorstelling niet alleen in theaters maar ook speciaal voor mensen uit de agrarische sector.

Lucas de Man houdt ervan om op zoek te gaan naar ander publiek dan de vaste theaterbezoekers. Zijn huidige voorstelling De Man door Europa heeft hij dan ook al in binnen- en buitenland gespeeld en kan uitgevoerd worden in theaters, buurthuizen, conferentieruimtes en collegezalen. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook gespeeld voor Binnenlandse Zaken in Den Haag.

dooreuropaweb-1-1024x576

Als voorbereiding op deze voorstelling is hij met een klein team een maand lang op reis geweest door Europa en heeft hij gesproken historici over creatieve denkers als Jheronimus Bosch en Erasmus en met jonge creatieven die bezig zijn met een zoektocht naar nieuwe manieren van samenleven in de breedste zin van het woord.

Het resultaat is zoals hij dat zelf graag noemt een lecture-performance van de belangrijkste inzichten en strijdpunten van een nieuwe generatie Europeanen, afgetekend tegen de generatie visionairs uit de overgangsperiode van de middeleeuwen naar de renaissance. Een actuele voorstelling met veel stof tot nadenken.

bestel

 

 

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .