Theaterveteranen

Ze hebben al meerdere keren ons theater bezocht en toch is het mij nog niet eerder gelukt om een voorstelling van Toneelgroep Het Volk bij te wonen. Dus dit jaar staan ze uiteindelijk toch wel heel hoog op mijn lijstje van voorstellingen die ik graag wil gaan zien. En het feit dat het deze keer gaat over twee oud-Indië-gangers maakt me natuurlijk wel heel nieuwsgierig.

Het stuk dat ze deze keer komen spelen heet Veteranen en je kunt wel stellen dat ze dat zelf ook zijn. Veteranen in de theaterwereld. Afgelopen september bestond de toneelgroep maar liefst veertig jaar en dat vierden ze in hun thuisstad Haarlem. En niet lang daarna werden de heren ook nog eens geridderd.

vet002Toneelgroep Het Volk heeft een heel eigen speelstijl. Het wordt wel eens omschreven als literair volkstoneel. Ze geven in hun stukken vaak een ironische kijk op het dagelijks leven. Veteranen is wellicht een wat serieuzer verhaal dan de meeste van de vorige stukken die Het Volk speelde, maar er is ook nu weer meer dan voldoende ruimte voor humor.

We volgen de twee veteranen tijdens tijdens verschillende herdenkingen over een periode van ruim dertig jaar. Hoe verandert de blik waarmee naar de veteranen gekeken wordt? Krijgen ze inderdaad steeds minder erkenning vanuit de maatschappij of is dat alleen maar het beeld dat zij zelf hebben? En wat doet de tijd met henzelf en hun onderlinge relatie?

Ik hoop deze keer toch echt kennis te kunnen gaan maken met de typische stijl van Toneelgroep Het Volk en ik hoop u natuurlijk ook in groten getale bij deze voorstelling te treffen.

bestel

 

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .