Muziek voor de allerkleinsten

cropped-omslagfoto-babyconcerten

Zelf heb ik geen kinderen, maar had ik er eentje gehad van tussen de 5 en 15 maanden dan was ik vast en zeker naar Matilde’s babyconcerten gegaan. Vorige keer dat ze ons theater bezocht mocht ik er werken en het was een van de voorstellingen van dat seizoen die het meeste indruk op me heeft gemaakt. Op dat moment was door de bezuinigingen op cultuur niet duidelijk of ze nog door kon gaan met deze concerten dus ik ben heel erg blij dat ze dit nog steeds doet.

Muziek doet wat met je, dat heeft vast iedereen wel eens ervaren. Dat ene nummer dat wordt gedraaid bij een uitvaart, of dat mooie liefdesliedje dat “jullie liedje” is geworden. Of je merkt dat je rustig wordt van bepaalde klassieke muziek en juist opgefokt van andere muziek. Ik denk dat muziek de kunstvorm is waarbij dat effect het duidelijkst voelbaar is.

Voor kinderen geldt dat natuurlijk ook. En op een veel opener manier. Zij hebben nog geen idee wie Mozart is, en hebben nog niet de behoefte bepaalde muziek wel of niet te luisteren om zich af te zetten tegen hun ouders bijvoorbeeld. Voor de allerkleinsten maakt het niet uit of muziek in de top 40 staan of dat een artiest er leuk uit ziet. Muziek beleven is bij hen nog heel puur.

Vorige keer merkte is het effect dat de muziek en de sfeer in de zaal op de kleintjes had meteen. Zo was het bij het naar binnen lopen wat druk en één hummeltje vond het even te veel en begon hard te huilen. Op het moment dat de moeder de zaal binnen liep met de kleine in haar armen, kwam de violiste naar haar toe en begon heel rustig te spelen. Vrijwel meteen keerde de rust terug in het kleine lijfje en moeder en kind hebben de hele voorstelling verder heerlijk kunnen genieten.

Sowieso is de voorstelling een belevenis. Je mag met je kindje op het podium plaatsnemen en de muzikanten bewegen over het hele podium. Soms zitten ze midden in de kring, soms lopen ze er omheen. Er worden verschillende materialen aangeboden die de kinderen kunnen stimuleren en er is natuurlijk mooie muziek. Het lijkt mij een heel fijne manier om tijd met je kindje door te brengen.

De kaartverkoop is wat speciaal voor deze voorstelling. Met 1 kaartje mag je met z’n drieën komen. Éen (groot)ouder/verzorger neemt zoals gezegd plaats op het podium met het kindje en de ander gaat in de zaal zitten. En laat u vooral niet afremmen door de vermelding “laatste kaarten” die op de website staat. Met maar 20 te verkopen kaartjes per voorstelling is dat al héél snel het geval. Dus wil je met je baby aanwezig zijn bij deze unieke ervaring, bestel dan snel een kaartje.bestel

 

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .