Grip

Het gevoel hebben dat je de grip op het leven kwijt aan het raken bent. Het is vast voor meerdere mensen herkenbaar. Dat het toch best lastig blijkt om alle aspecten van het leven voldoende aandacht te geven. Dat je het op het werk wel rooit maar dat het al veel te lang geleden is dat je je ouders heb t gezien. Of dat het financieel allemaal nog net wel te behappen is totdat blijkt dat toch nog wat meer schoolboeken aangeschaft moeten voor je studerende kind dan dat in het budget was opgenomen.

Maar voor de meeste mensen wordt het niet veel erger dan dit en is het allemaal wel weer te overleven. Even een pas op de plaats, prioriteiten weer op een rijtje krijgen en dan stap voor stap weer vooruit en de problemen overwinnen.
Soms is het net even wat erger. Blijk je op het werk boventallig te zijn of je moet naast je fulltimebaan ook nog gaan mantelzorgen. Maar ook dan blijken de meeste mensen behoorlijk flexibel en sterk te zijn en toch nog door te kunnen.Ivanov5

Het wordt een ander verhaal als je bij de buurman al een flinke som geld hebt geleend en nog steeds ernstige financiële problemen hebt en dan ook nog eens te horen krijgt dat je vrouw zal sterven tenzij je een heel dure behandeling voor haar kunt betalen. En als je van oorsprong al niet echt een optimist bent is dat nogal veel om te behappen. Wat doe je dan?

Het overkomt Ivanov. Hij besluit vooral het gezelschap van de mannen in zijn omgeving op te zoeken en zo zijn zieke vrouw te ontlopen. Maar ook daar vindt hij niet wat hij zoekt, want wat zoekt hij eigenlijk? Wat wil hij bereiken? Wil hij uberhaupt iets bereiken? En hoe ziet zijn omgeving hem eigenlijk? Hoe zou het leven eruit zien als hij er niet zou zijn? Het schiet de zwaarmoedige Ivanov allemaal door het hoofd.

Regiseusse Nina Spijkers heeft deze klassieker volledig naar haar eigen hand gezet en door de grote hoeveelheid energie en humor zorgt ze ervoor dat de gemoedstoestand van de hoofdrolspeler niet overslaat naar het publiek.

 

Sigrid C. Degenerbestel

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .