Van goud

Ieder jaar aan het begin van het theaterseizoen worden de VSCD-toneelprijzen uitgereikt. De meest bekende zijn de Louis D’or en de Theo D’or voor de meest indrukwekkende drragende mannelijke en vrouwelijke rollen maar daarnaast zijn er de Colombia en de Arlecchino voor de meest indrukwekkende bijdragende rollen. Onlangs zijn daarvoor de nominaties bekend gemaakt.

Twee nominaties gingen er naar De Troje Trilogie die bij ons afgelopen seizoen te zien was. Janneke Remmers is genomineerd voor de Theo D’or en Keja Klaasje Kwestro voor de Colombia. Het was een productie van de Toneelschuur die overigens ook is geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Mocht je dus niet in de gelegenheid zijn geweest om de voorstelling in ons theater te bezoeken dan kun je in september nog terecht in Amsterdam

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om komend seizoen naar andere voorstellingen van de Toneelschuur te komen hier in ons theater. Op 2 december hebben we De Huisbewaarder op de planken staan; een van de bekendste stukken van Nobelprijswinnaar Harold Pinter en het betekende zijn doorbraak als toneelschrijver. En op 23 februari hebben we Andromache, de uit Troje geroofde weduwe van Hector, wiens zoontje op bevel van de Grieken moet sterven.

Andere nominaties gingen onder andere naar voorstellingen van Het Nationale Theater, Orkater en Hummelinck Stuurman TheaterBureau. En ook daar hebben we enkele producties van in ons theater staan komend seizoen.

18 januari hebben we Mooi weer vandaag van Hummelinck Stuurman. Bram van der Vlugt hoopte ooit deze tragikomedie te mogen spelen. Nu realiseert hij deze droom met Nettie Blanken, Bart Klever en Malou Gorter (vorig jaar genomineerd voor de Theo d’Or voor haar hoofdrol in Borgen).

3858_01-1024x683Op 23 februari Othello van het Nationale Theater, een eigenzinnige confronterende bewerking met een vleugje humor. Hoe gaat een witte wereld om met het succes van een zwarte man?
Op 11 maart Woiski vs Woiski van Orkater in samenwerking met het Bijlmer Parktheater; het bijzondere verhaal van vader en zoon Woiski, die ondanks hun moeizame onderlinge verhouding furore maakten en Nederland verrijkt hebben met hun aanstekelijke muziek.

Dan hebben we nog twee voorstellingen van Hummelinck Stuurman. Aquarium met onder ander Pierre Bokma is een nieuw geschreven, zwarte komedie over een buurman die bij de inlichtingendienst werkt en die staat op 7 april in ons theater. En Wijn met onder andere Porgy Franssen en Carine Crutzen is een Thrillerkomedie die zich afspeelt in een Amsterdams grachtenpand waar vienden bij elkaar komen voor een wijnavond. 15 mei kun je deze voorstelling komen bekijken.

En dat is nog niet eens al het toneel dat er komend seizoen te zien is. Keuze genoeg dus voor de toneelliefhebber en wie weet worden de acteurs in deze voorstellingen volgend jaar wel genomineerd voor een van de prestigieuze toneelprijzen.

Sigrid C. Degenerbestel

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .