Uitstapje

DSC_7050_editedHerkent u dit theater? Tip: het is geen Nederlands theater.

De afgelopen weken was ik op vakantie en ik kon het niet laten om een theater van binnen te gaan bekijken. Dit theater ligt in Trondheim, Noorwegen.

Het theatersysteem in Noorwegen is net wat anders dan in Nederland. Vooral de theaters in de grote steden hebben meerdere eigen producties per jaar staan en die zijn dan ongeveer een maand te zien. Ik besloot op de site te kijken om te zien welke producties er te zien zouden zijn tijdens de dagen dat ik in Trondheim was en toen bleek dat onder andere Vildanden (de Wilde Eend) van Ibsen daar speelde. En Ibsen is toch wel zo’n beetje de Shakespeare van Noorwegen dus als ik die in het Noors zou kunnen zien, gespeeld door een Noors gezelschap, dan kon ik dat als theaterliefhebber natuurlijk niet zo maar aan me voorbij laten gaan.
Online een kaartje bestellen bleek lastig want zowel de avondvoorstelling op de derde dag dat ik er was als de middagvoorstellingen op de tweede en vierde dag stonden op uitverkocht. Maar ik besloot niet zo maar op te geven.

Dus op mijn tweede dag in Trondheim besloot ik vijf minuten na opening van de theaterkassa en dus 25 minuten voor aanvang van de voorstelling het theater binnen te stappen. In de foyer bevonden zich al een paar groepjes opgeschoten pubers. Bij de kassa vroeg ik in mijn beste Noors of er nog kaarten beschikbaar waren voor de middagvoorstelling. De kassière deelde me mede dat het een schoolvoorstelling betrof en dat het zou kunnen zijn dat er nog kaartjes terug zouden komen dus als ik even in de foyer plaats wilde nemen dan zou ze me dat laten weten.
En warempel, er was een kaartje terug gekomen en ik mocht op de achterste rij van de zaal helemaal in de hoek plaats nemen.

Toneelstukken van Ibsen zijn natuurlijk bijna altijd wel een aanrader, en de Wilde Eend is een van zijn meest gespeelde stukken. Het gaat grotendeels om de vraag of iemands leven er beter van wordt als de ongemakkelijke waarheid naar buiten komt. Het is een stuk met veel symboliek en verschillende lagen. Terwijl mijn Noors nog niet echt perfect is, was het spel zodanig duidelijk dat ik naast het volgen van de verhaallijn ook dat er uit heb kunnen halen.20171017_130450147_iOS

Ik kan iedereen aanraden om tijdens een vakantie eens te checken wat er in het lokale theater te zien is. En als er dan iets is wat heel erg typisch is voor de cultuur van dan land, gewoon een kaartje aan te schaffen en te gaan. En tijdens de zomer zijn er vast ook openluchttheaters met een leuk aanbod.

 

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink .