Voorstellingsvermogen (4)

Licht & Geluid

In de vierde blog van deze serie gaan we kijken wat onze technici allemaal doen. Want u ziet ze vast wel eens vlak voor of na de voorstelling in de weer, maar zo’n werkdag begint al een aantal uur eerder. Wim van Bokhoven vertelt erover.

Als techniek zijnde hebben we veel verschillende werkzaamheden: Licht, geluid, decor en trekken. Dat zijn de 4 termen die het meest voorkomen. Per voorstelling wordt alles klaargezet met de benodigdheden die wij per lijst krijgen toegestuurd, zo zijn wij elke dag bezig om de voorstelling tot een succes te brengen.
Er zijn 6 voorstellingen per week, dus wij zijn bijna elke dag aan het opbouwen en afbreken. Wij zorgen ervoor dat elk spotje goed staat, het geluid goed word afgestemd, het decor op de juiste plaatsen staat enz.

Bij elke voorstelling krijgen wij een technische lijst, daar staat alles in. Bijvoorbeeld welke kleuren we nodig hebben qua licht of hoeveel microfoons er nodig zijn; de duur van de voorstelling, hoeveel artiesten er komen en zo nog heel veel andere verschillende dingen. Elke avond is er weer een andere voorstelling van groot tot kleinschalig en veel verschillende soorten genres. De artiesten komen op de dag zelf meestal rond 12 uur binnen, als zij 1 technicus hebben, zorgen wij er ook voor dat er van ons 1 technicus is. Zijn zij met 7 technici dan zorgen wij ook dat wij met 7 technici klaar staan.
Dan zijn wij zo heel de dag bezig tot een uur of 5 en dan maken we het helemaal in orde hoe het gezelschap het wil hebben.
Dan gaan we naar huis even wat eten en dan begint s ’avonds de voorstelling waar wij ook aanwezig zijn. Na afloop moet alles weer weg want de volgende dag staat er weer een voorstelling op het programma waar alles weer anders ingesteld moet worden. Dat is wat wij eigenlijk de hele dag doen.

20171207_150555873_iOS (2)

Wim Jansen aan het werk

Tijdens een voorstelling kan er altijd wel iets fout gaan, ook al hebben we alles goed voorbereid. Op sommige momenten kan je er niks aan doen, als er bijvoorbeeld een lamp kapot gaat. Dan moeten we het meteen ter plaatse oplossen, als dat technisch lukt. Op de meeste dingen wordt gerekend; als er een microfoon kapot gaat zorgen we er altijd voor dat we een reserve microfoon bij de hand hebben. We staan de gehele voorstelling continu met elkaar in verbinding.

We hebben verschil tussen beroeps- gezelschappen of amateurs. Voor ons zijn amateurs heel leuk, omdat wij onze eigen creativiteit dan kunnen bepalen met licht en geluid en het helpen met een decor maken. Voor die mensen doen wij eigenlijk bijna alles zelf. Maar dat is voor ons het leukste, want bij beroeps gezelschappen moeten wij luisteren en bij amateurs kunnen wij zelf invullen hoe wij onze eigen creativiteit kunnen laten zien. Zo ben je met veel verschillende soorten dingen en verschillende soorten mensen bezig.

Het is echt een prachtig vak en vooral als aan het eind van een voorstelling alles goed technisch is verlopen. Ik heb ook heel de ontwikkeling in het theatergebied mee gekregen vooral op het technische gebied. Van voetlicht waar we vroeger mee werkte tot nu waar alles geprogrammeerd kan worden en we werken nu met de nieuwste led-verlichting. Dus dat is een hele ontwikkeling geweest die ook erg interessant is geweest.

Dank je wel Wim voor je interessante verhaal. In de volgende blog brengen we een bezoek aan de afdeling marketing. Hoe zorgen we er als theater voor dat u op de hoogte bent van de leukste voorstellingen?

Elise Hees

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .