Voorstellingsvermogen (6)

Horeca

Bij elke voorstelling hoort natuurlijk een C48089E2-98F9-400D-BE2C-A7EF3623FCC2drankje en soms een hapje en daar zorgt Frans voor, onze horecamanager. Maar wat zijn zijn taken precies als horecamanager zijnde? Dit is wat hij daar over te vertellen heeft:

Wij moeten ervoor zorgen dat er voldoende te drinken is voor alle gasten en of we voor verschillende voorstellingen speciale drankjes nodig hebben. Er zijn drukke weken waarbij we 8x volle zalen hebben, maar ook hebben we rustige weken waarbij we maar 3x volle zalen hebben. En per voorstellingen is het anders qua drank. Soms hebben we reguliere voorstellingen daarbij is er alleen een drankje. Bij verhuringen of seminar-voorstellingen komt er vaak een hapje en een drankje bij. Voor elke voorstelling moet je rekening houden wat er gedronken zal worden. Bij toneel en klassieke muziek zitten vooral wijn drinkers bij cabaret is het vaak bier. Bij een Portugese voorstelling hoort vooral port, ik kan mijn avond dan niet beginnen als de fles port bijna leeg is. Inkopen voor de voorstellingen ligt het gemiddelde vrij veel bij elkaar, wel houden wij soms rekening mee als er een voorstelling een thema heeft voor een land, maar het is niet dat wij er apart op gaan organiseren. Onbewust houd ik wel rekening met de planning maar in grote lijnen hoef ik er niet naar te kijken. Soms springen voorstellingen er wel eens tussen uit.

Ook komen er veel facilitaire taken bij, ik zorg ervoor dat de schoonmaak is gepland, dat er genoeg toiletpapier is, of als er een lamp kapot is, dan moet dat weer zo spoedig mogelijk word gemaakt. Die verantwoordelijkheden heb ik en ik coördineer ze. Verder doe ik ook administratief werk zoals de kassa, inkopen, personeelsplanning en maandstaten. Tijdens de voorstelling word er geen drank verkocht, tenzij er pauze is. Een uur voordat de voorstelling begint zijn wij met de bar open. Daarna kunnen mensen plaats nemen in de zaal en na de voorstelling is er ook altijd gelegenheid om nog wat te drinken en bij te kletsen. De nazit varieert altijd van een uur en tot dat de laatste persoon weg is.

Mijn dag begint s ’ochtends om 10 uur: “niet te vroeg dus”. Een 9-tot-5-mentaliteit-baan vind ik minder leuk, ik houd er van om mijn eigen week zelf in te plannen. Als er s ’avonds een voorstelling is ben ik meestal zelf ook aanwezig. Ik maak die dag dan mijn eigen planning en bekijk of we ergens rekening mee moeten houden en of er nog speciale dingen zijn. Ik vind mijn werk erg leuk, omdat er vooral veel variatie is en ik heb met veel verschillende dingen te maken. Ook de vrijheid in mijn werk vind ik fijn. Overdag doe ik bijvoorbeeld de maandstaten en de planning en s ‘avonds ga ik achter de bar staan om mee te helpen. Als ik mijn dag zou moeten plannen van 9 tot 5 zou ik het niet geregeld krijgen.

Tijdens de afgelopen periode van verbouwing ben ik minder bezig geweest met de bar. We zijn veel bezig met de ontwikkeling van de bouw. Er komt na de bouw een commerciële markt bij, zoals verhuringen van gezelschap, dus we hebben dan veel meer ruimte waar veel meer kan. Dat zijn allemaal dingen die straks gaan gebeuren, daarvoor ben ik nou al een planning aan het maken.

Er liggen allemaal nieuwe uitdagingen voor Theater Speelhuis. Er moeten nu veel dingen gebeuren om het theater zo te verkopen als hoe we het gebouwd hebben. We gaan ervoor zorgen dat er beweging en beleving is. Ook hebben we heel graag dat Helmonders naar het theater komen en dat er commerciële bedrijven naar het theater komen. En dat wij onmisbaar zijn voor Helmond en de regio.

Graag wil ik Frans bedanken voor zijn tijd. Volgend jaar gaan we weer verder met deze blogreeks, dan gaan we onder andere nog kijken wat de suppoosten en ouvreuses allemaal doen.

Elise Hees

content_zakelijk_theatercafe-4_edited

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Horeca, Techniek. Bookmark de permalink .