Voorstellingsvermogen (9)

De artiesten

In de laatste aflevering van onze serie voorstellingsvermogen gaan we in gesprek met de artiesten. In de allereerst blog van deze serie waren wat hints te vinden, en wellicht had u al geraden dat we in gesprek waren met de mensen van het Nederlands Blazers Ensemble. Binnenkort staan ze bij ons op het podium met een bijzondere samenwerking met Duda Paiva Company. In deze blog vertellen zij over wie ze zijn, wat ze doen en hoe deze voorstelling tot stand is gekomen.

Nederland, Amsterdam, 01-01-2013, Nieuwjaarsconcert NBE, fotografie: peter blok

fotografie: peter blok

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijven hen tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn. Artistiek leider Bart Schneemann is altijd op zoek naar spannende combinaties en vernieuwende programma’s.

Duda Paiva Company is het gezelschap van de Braziliaans-Nederlandse theatermaker Duda Paiva. Paiva is van oorsprong een danser met een klassieke scholing. Toen hij lange tijd geleden door Itzik Galili werd gevraagd om een duet te dansen met een pop, was het liefde op het eerste gezicht. Vanaf dat moment wilde hij alleen nog maar met poppen werken. Hij merkte dat hij met de pop als verlengstuk van zichzelf zich nog beter uit kon drukken en veel directer contact kon maken met zijn publiek.

Duda Paiva Company maakt een mix van fysiek theater en dans. De voorstellingen zijn energieke en visuele vondsten. De spelers van de groep werken met levensechte poppen, gesneden uit flexibel schuimrubber. Daarmee bouwt Duda Paiva een ongrijpbare, magische wereld, die soms pijnlijk confronterend is, maar altijd met gevoel voor humor.

The Fairy Queen combineert de krachten van beide organisaties. De voorstelling The Fairy Queen toert voorlopig alleen in de grotere theaters in Nederland; volgend jaar komen we met een kleine zaal versie die ook op festivals en -waar mogelijk- op buitenlocaties te zien zal zijn.

Het NBE laat zich graag inspireren door andere culturen en andere disciplines. Wij verkennen grenzen en gaan daarbij maatschappelijke vraagstukken niet uit de weg. Spannende combinaties met andere kunstvormen zitten in het DNA van het ensemble. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen. Het Nederlands Blazers Ensemble is een modern orkest dat graag klassieke muziek mixt met totaal andere disciplines.

De artistiek leiders van Duda Paiva Company (Duda Paiva) en van het Nederlands Blazers Ensemble (Bart Schneeman) zijn elkaar regelmatig tegengekomen op internationale tournees. Muziek zit in Bart Schneemann’s genen. Al vroeg leerde hij de hobo kennen en ging dan ook naar het conservatorium. Nadat Bart Schneeman een voorstelling had gezien van Duda Paiva Company, was hij zo onder de indruk van de magie van diens voorstellingen dat hij Paiva vroeg om samen een grote zaal productie te maken. Zodoende zijn ze samen plannen gaan maken voor een coproductie. Het werd The Fairy Queen van Purcell.

Voor Duda Paiva is het de eerste keer dat hij werkt met klassiek geschoolde muzikanten. De poëzie van de muziek van Purcell in combinatie met het bekende verhaal van Shakespeare inspireerden hem tot het mak van een eigentijdse versie met zijn poppen. Door te werken met het Nederlands Blazers Ensemble heeft Paiva voor het eerst de beschikking over een grote groep spelers op het podium. De muzikanten worden dan ook door Duda uitgedaagd om via hun muziekspel te interacteren met de spelers en de poppen op het toneel.

DP-FairyQueen-Matusiak-Wenting-liggend-1
foto: Paulina Matusiak

Duda Paiva Company kiest onderwerpen uit de klassieke mythologie, sprookjes en andere bekende verhalen. Hier laat Duda Paiva dan zijn onnavolgbare, kleurrijke fantasie op los. Het resultaat is altijd magisch.
Hij ontwikkelde een eigen techniek, die hij de naam The Object Score gaf; een choreografie van danser en pop. Met deze unieke techniek brengt Paiva zijn poppen tot leven, waardoor de kijker haast geen onderscheid meer kan maken tussen de pop en zijn bespeler. Na afloop van de voorstelling mogen bezoekers vaak het toneel opkomen om de poppen van dichtbij te zien en te voelen. De kracht van Paiva’s techniek komt daardoor nog dichterbij het publiek.

De poppen geven Duda het meeste plezier in zijn werk. Poppenspel opende voor hem de deuren naar internationale tours, maar de allermooiste ervaring met poppen is toch wel de ervaring op het toneel: de connectie tussen de pop en de speler leidt tot ervaring die bijzonder voelt. Op dat moment neemt de pop hem in zijn greep.
Tijdens het Nieuwjaarsconcert in 2018 in het Concertgebouw én op NPO2 hebben we al een klein voorproefje gehad van de samenwerking. Drie dansers van Duda Paiva stonden op het podium met het blazersensemble. Het publiek was laaiend enthousiast over dit korte intermezzo.


We willen iedereen van het NBE en van Duda Paiva Company graag bedanken voor deze mooie antwoorden en daarmee voor het interessante kijkje achter de schermen. En mocht u nu benieuwd zijn of u net als het publiek van het Nieuwjaarsconcert laaiend enthousiast zult zijn over deze samenwerking? Bestel dan snel kaarten voor de voorstelling op 23 januari.

20180118_150826000_iOS
Elise Hees en Sigrid C. Degener

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .