Innenschau

Het zal een jaar of tien geleden zijn dat onze toenmalige directeur me de tip gaf om naar de voorstelling van Jakop Ahlbom te gaan. Het was een mimevoorstelling over een goochelaar. Niet direct iets dat hoog op mijn lijstje stond op dat moment als ik heel eerlijk ben. Maar ik volgde het advies op en vanaf dat moment was ik gegrepen door dat wat Jakop met zijn Company op een podium weet te brengen.

info_2930_01

fotografie: Sanne Peper

Ja het is mime. Maar het is zoveel meer dan dat. Voorstellingen van Jakop Ahlbom zijn een soort van avontuur. Je wordt uit de werkelijkheid getrokken en dat wat onmogelijk lijkt, blijkt toch te kunnen. Op een podium. Met speciale effecten waarvan je altijd dacht dat die alleen in de filmwereld mogelijk zouden zijn. Zo was hij ook degene die de wereld heeft laten zien dat het mogelijk is om horror op een podium te brengen, inclusief zwevende mensen.

Tijdens een vraaggesprek waarbij ik aanwezig was geeft hij aan dat hij altijd op zoek is om emoties te visualiseren. Als voorbeeld gaf hij dat je je in een situatie kunt bevinden waarbij je het liefst ter plekke zou willen verdwijnen, dat je op zou willen lossen in de stoel waarop je zit. En daar bedenkt hij dan een manier voor zodat dat ook daadwerkelijk kan.

Maar die oplossingen zijn nooit echt voor de hand liggend en bevatten zo nu en dan aspecten van illusionisme en daarnaast vraagt het vaak heel veel van de acteurs. Die hebben stuk voor stuk een lichaamsbeheersing waar je van staat te kijken. De hele voorstelling is als het ware een doorlopende choreografie van bewegingen. Iedere handeling die je ziet is bewust geplaatst. Alles gebeurt met een reden, alles is overdacht. Maar het is nooit geforceerd of gemaakt.

Innenschau-03-Sanne-Peper

fotografie: Sanne Peper

Ook Innenschau is weer een belevenis. Het is een inkijk in de wereld van een man met angsten, wanen en obsessief gedrag. Je wordt meegenomen in die wanen en je voelt bijna wat de man meemaakt. De sfeer die wordt gecreëerd, deed me denken aan Twin Peaks. Bij tijd en wijle beklemmend maar met voldoende ruimte voor humor. En de live muziek van Alamo Race Track draagt daar op een heel fijne manier aan bij.

Innenschau is alles wat je van een voorstelling van Jakop Ahlbom verwacht als je al eerder een voorstelling van hem hebt gezien en alles wat je niet verwacht dat mogelijk is op een podium als je nog niet eerder een voorstelling van hem zag. Voor iedereen dus reden genoeg om te komen kijken!
20180118_150826000_iOS

 

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Programma. Bookmark de permalink .