De Man

De vorige keer dat Lucas de Man in ons theater stond, had hij een onderzoekende reis gemaakt door Europa als voorbereiding van zijn voorstelling de Man in Europa. Na afloop sprak ik hem kort en vertelde hij dat hij inmiddels bezig was met de voorbereidingen voor de voorstelling waarmee hij binnenkort in ons theater staat: De Man is lam.

Samen met fotograaf des vaderlands van 2015 Ahmed Polat en winnaar van de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza in 2016 Rashif El Kaoui ging hij op zoek naar de vraag wat de man nou eigenlijk is.

Jaren geleden onstond de term metrosexueel. Een paar jaar geleden ging het over de druk die jonge mannen voelen om naar de sportschool te moeten om er gespierd uit te zien, en het thema van de afgelopen weken zijn de “incels” (involuntary celebate). Het blijft de mannen bezig houden. Moeten ze nou juist wat vrouwelijker zijn en hun emotie durven tonen bij een romantische film? Moeten ze juist weer de macho zijn die de vrouw kan beschermen in tijden van nood of moeten ze zelfs nog een stap verder gaan en zich het recht tot seks toe-eigenen?

2-foto-drietal-De-Man-Is-Lam-Rashif-El-Kaoui-Lucas-De-Man-Ahmet-Polat-Fotografie-door-Merel-Musch-_MG_8418-

fotografie: Merel Musch

De drie eerder genoemde heren zijn gaan praten met professoren, hebben trainingen gevolgd bij mannencoaches, volgden seksles voor oermannen en lazen zowel de bijbel als de koran. Ze gingen op bezoek bij motorclubs en vadercentra. En door vrienden te maken in alle lagen van de bevolking en aan iedereen te vragen naar hun visie op het man-zijn werden hun ogen geopend maar raakten ze ook verward.

En al deze ervaringen hebben ze gegoten in een avond vol verhalen, beelden en audiofragmenten waarin niet alleen de vooroordelen zoals ze in de media en de reclamebeelden worden weergegeven maar ook hun eigen vooroordelen worden verbrijzeld. Het is een pleidooi voor het man-zijn in al zijn facetten.

20180118_150826000_iOS

 

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .