Een smal tweepersoonsbed

Een eettafel. Of een vloerkleed. Of een woondeken. Anderhalve meter bij twee meter. Mijn tweepersoonsbed is groter. En mijn tweepersoonsbed staat in een kamer die nog wat groter is en waar ik gewoon uit kan als ik dat wil. Mijn tweepersoonsbed geeft mij de veiligheid die ik nodig heb voor een fijne nachtrust. Maar mijn tweepersoonsbed zou dus niet eens passen in het ondergrondse hok waar Arjan Erkel 15 maanden in verbleef.

img_2774En voor Arjan was er niet die veiligheid, voor hem was er geen gezelschap en geen mogelijkheid om dat hok te verlaten. Voor hem was niet duidelijk wat er de volgende dag of zelfs het volgende uur zou gaan gebeuren. Hij leefde daar tussen hoop en vrees en dacht verschillende malen dat zijn einde was gekomen.

Ik kan me met geen mogelijkheid voorstellen hoe het is om dit mee te maken. Wat het met je doet. De onzekerheid, de eenzaamheid, het gemis van alles wat eerder in je leven een gegeven was. En juist daarom wil ik graag zijn verhaal horen. Hoe ga je verder na 607 dagen gevangenschap? Wat is er voortaan belangrijk in je leven of juist heel onbenullig? Ga je door met het werk dat je eerder deed? En wat doet zo’n periode met je vertrouwen in de mens?

Het is Arjan in ieder geval gelukt om die twintig maanden te overleven en om daarna zijn leven weer op te pakken. Bij ons in het theater komt hij vertellen hoe het was, wat hij deed om te overleven en vooral ook over de veerkracht die een mens blijkt te hebben. Zo wordt het een inspirerende middag waar iedereen wel iets uit mee kan nemen voor zijn of haar leven.

20180118_150826000_iOS

 

Sigrid C. Degener

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Techniek. Bookmark de permalink .